W prezencie od Mikołaja dostałam w tym roku szybkowar !
Strasznie mnie to ucieszyło bo od kilku tygodni zastanawiałam się nad kupnem takiego garnka... ale ciągle się wahałam czy na pewno jest mi potrzebny.
Ale problem sam się rozwiązał :)
Na początku zajęłam się sprawdzaniem co on potrafi... i zaczęłam od czegoś prostego.
Ziemniaki ugotował w 8 min !!! Super co?
A w ten weekend postanowiłam sprawdzić go w czymś trudniejszym.
Przeszukałam internet żeby znaleźć przepis który mnie zadawali i wybór padł na gulasz :)
I naprawdę byłam pod wrażeniem. Gulasz w 20 min..... super sprawa :)
Gulasz z szybkowaru
-1kg mięsa (wybrałam łopatkę wieprzowa)
-2 cebule
-1 papryka
-pieczarki (tylko pamiętanie żeby ich nie siekać, lepiej smakują przekrojone na połówki lub ćwiartki)
-2 ząbki czosnku
-liść laurowy
-5 szt. ziela angielskiego
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-2 łyżeczki musztardy
-zioła prowansalskie
-sól i pieprz
-sok pomidorowy ok 300ml lub woda
-mąka
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok 3x3 cm.Mięsko oprószamy mąką i podsmażamy na patelni razem z 1posiekaną cebulką i czosnkiem (można dodać odrobinę piwa do smażenia)
Następnie wszystko przerzucamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka drugą cebule, pieczarki i paprykę oraz przyprawy.
Zalewamy wszystko sokiem pomidorowy i zamykamy szybkowar.
Kiedy usłyszymy gwizd zmieszamy ogień pod garnkiem i czekamy 20 min.
Przed otworzeniem szybkowaru wypuszczamy parę, i kilka razy wstrząsamy garnkiem żeby mieć pewność że wszystko już 'uciekło'.
Po otwarci możemy zagęścić mąką lub/i śmietaną.
Ja robiłam to pierwszy raz w życiu i dodałam jeszcze trochę wody... więc po otwarciu szybkowaru miałam masę soku, dlatego zagęściłam mąką. Kolejny raz będę robić już bez dodawania wody i może nie trzeba będzie zagęszczać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz